MANASTIR TUMANE JEDNODNEVNI IZLET

 

termini: 11. , 18. , 25. jul 2020. i 08. , 15. , 22. avgust 2020.

Manastir Tumane je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 9km od Golupca. O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živo predanje koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Uoči samog boja na Kosovu, Miloš je nehotice prilikom lova ranio Sv. Zosima, pravoslavnog monaha sa dalekog Sinaja. U znak pravdanja , a u strahu od Gospoda, trazeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakon njegove pogibije na Kosovu narod svojim rukama i darovima završio. Najveća svetinja ovog manatira su čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog. Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se ispposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu.

PROGRAM  PUTOVANJA

ZRENJANIN

Postavka autobusa na parkingu stare pijace u 05:00 h. 

Polazak u 05:30 h. Putuje se preko Pančeva, Kovina, Smedereva i Požarevca.

MANASTIR TUMANE

Po dolasku u manastir, prisustvovanje Svetoj Liturgiji. Poklonjenje moštima svetog Zosima Tumanskog, Svetog Jakova Arsovića (jednog od najvernijih učenika Svetog vladike Nikolaja, a nedavno proglašen za svetitelja), čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Kurske, koju su na poklon doneli ruski monasi. Nakon toga pešice odlazak do isposnice Sv. Zosima, udaljene oko 800m od manastira. Obilazak i odlazak do izvora Sv. Zosima. Povratak do autobusa.

Fakultativno odlazak do Golubačke tvrđave, poseta i obilazak. Golubački grad- ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smešten je na visokim liticama, na mestu na kome se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapskoj klisuru. Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti. Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću.

Odlazak na Srebrno jezero. Slobodno vreme uz osveženje (fakultativno ručak, koji je moguće, uz dogovor sa agencijom, organizovati za celu grupu) do polaska za Zrenjanin.

Polazak za Zrenjanin, sa usputnom pauzom radi odmora. Dolazak u večernjim satima.

CENA  ARANŽMANA  IZNOSI: 1.200,00 dinara

  • Način plaćanja: 30% prilikom prijave,ostatak 7 dana pred put ;
  • Cena aranžmana obuhvata: prevoz turističkim autobusom (DVD, mikrofon, Ac) prosečne udobnosti ;
  • Usluge licenciranog vodiča za vreme trajanja putovanja ;
  • Troškovi organizacije putovanja ;
  • Aranžman ne obuhvata : pojedinačne i nenavedene lične troškove
  • Ulaznice za Golubačku tvrđavu (cena grupne ulaznice cca 450,00 din-izjašnjavanje prilikom rezervaciji zbog velikog interesovanja, minimum 7 dana pre puta )
  • Ručak na Srebrnom jezeru (cca 700,00 din po osobi, u zavisnosti od menia.

Za ovaj program važe Opšti uslovi putovanja TA ,,MINOS TRAVEL ,, usaglašeni sa Yuta

Program je rađen na bazi minimum 50 osoba. U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska.

Za uzajamno poverenje…,,Minos travel,,

Naši prijatelji i partneri

Yuta
Yuta
Yuta garancija
Amadeus

Da li volite da putujete?

Ukoliko da želite da stvorite život pun nezaboravnih uspomena i avanture za prepričavanje, tu smo da vam pomognemo i budemo vaš sigurni saputnik na svakom koraku.
Pon - Pet 08h-19h
Subota 8h-14h